I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, November 22, 2009

Ringkasan Hukum Memberi Salam Kepada Yang Bukan Mahram (Ajnabi)

Hukum wajib menjawab salam sering di salahgunakan oleh segelintir pemuda yang mahu memikat atau mengganggu 'awek'. " Assalamualaikum cik adik, tak jawab dose", adalah antara ayat famous yang sering digunakan oleh mereka. Begitu juga sebaliknya, tetapi amatlah jarang berlaku lelaki yang di ganggu perempuan. Mari kita lihat apa kata Imam Al Nawawi berkenaan dengan perkara ini.

Berkata Imam Al Nawawi: " Jika seseorang perempuan yang ajnabi(bukan mahram) itu cantik dan di takuti timbul fitnah dengannya(memberi salam kepadanya) maka tidak boleh diberi salam kepadanya. Jika si lelaki memberi salam, tidak harus bagi si perempuan menjawabnya. Jika si perempuan yang memberi salam, tidak wajib di jawab oleh si lelaki malah makruh bagi si lelaki menjawab salam tersebut. Jika wanita yang sudah tua dan tidak bimbang timbulnya fitnah maka di haruskan dia memberi salam kepada lelaki dan harus juga si lelaki menjawab salam tersebut".

Apa pula yang di maksudkan dengan timbul fitnah? jika di lihat mendatangkan keinginan syahwat, kalau dah lihat susah nak berpaling..nilah yang dikatakan fitnah. so..hukum wajib menjawab salam tidak terpakai dalam situasi ini. Kepada pemuda2 di luar sana, kalau nak tackle awek nak jadikan calon isteri, gunalah jalan yang betul..

Bakal menyusul...hukum bagi salam seorang lelaki kpd sekumpulan wanita dan sebaliknya.. :)

sumber: "أحسن الكلام في الفتاوى والأحكام" karangan Syekh Atiyyah Saqr.

1 comment:

Andak Ros said...

teruskan usaha menulis ni.. semuga menjadi medan dakwah alternatif kemudian nanti..